• 24 ΣΕΠ 16
  • 0
  Γιατρέ διαφωνώ! Οι περιπέτειες ενός Παιδοψυχιάτρου

  Γιατρέ διαφωνώ! Οι περιπέτειες ενός Παιδοψυχιάτρου

  Θεωρώ, ότι παρά την -συχνά- καλή μου προαίρεση, είμαι άτομο που μου αρέσουν οι πλάκες και λίγο οι κόντρες. Κάπως έτσι θεωρώ ότι επέλεξα την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής. Σίγουρα είχα ανέκαθεν μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο αλλά είμαι και λίγο πειραχτήρι. Πώς αλλιώς να εξηγήσω, το ότι από ένα σωρό ιατρικές ειδικότητες, όπου  ασθενείς και  οικογένεια σε κοιτούν στα μάτια, επέλεξα αυτή στην οποία, οι πρώτοι που δεν συνεργάζονται, είναι οι κύριοι σύμμαχοι, αυτοί στους οποίους στηρίζεσαι για να υποστηρίξουν τη θεραπεία. Το όνομα αυτών: Γονείς.

  Αν ο λόγος γινόταν για ένα παιδί με Σακχαρώδη Διαβήτη, όταν μιλάει ο γιατρός, οι γονείς θα ΄΄ κάθονταν σούζα΄΄, στις οδηγίες του και θα κρεμόταν από τα χείλη του. Αντίθετα, η επίσκεψη στον Παιδοψυχίατρο απαρτίζεται από πολλά μονόπρακτα αντιλογίας, αμφισβήτησης, ανασηκώματος αριστερού φρυδιού και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

  Το πρώτο ξάφνιασμα δημιουργείται όταν βλέπουν ότι δείχνω φυσιολογικό ον και  δε μοιάζω με τους… συναδέλφους του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου. Το δεύτερο ξάφνιασμα έρχεται γιατί δε φοράω ταγιέρ και γυαλιά. Μετά λένε οι γονείς γεμάτοι δυσανασχέτηση: άμα είμασταν καλά, εδώ θα είμασταν;;;;

  Θα έλεγα ότι πολλοί γονείς έρχονται θυμωμένοι, σχεδόν σαν να εξαναγκάστηκαν από τις καταστάσεις. Δεν παρεξηγώ, και γω το ίδιο νιώθω όταν πάω στο Γυναικολόγο( συγνώμη Νίκο) και τον Οδοντίατρο( συγνώμη Λουκά). Βέβαια χαμογελώ συνεχώς( εξ ου και το πόδι της χήνας) και μου αρέσει να γλυκαίνω το κλίμα και να κάνω τους γονείς να νιώσουν άνετα.

  • Παίρνω ιστορικό , μου λένε: χρειάζονται τώρα αυτά;;;  Χαμογελώ.
  • Λέω διάγνωση, μου λένε : είστε σίγουρη;;;  Χαμογελώ.
  • Προτείνω θεραπευτικό πλάνο, μου λένε : δε γίνονται αυτά!!!  Χαμογελώ.
  • Ενθαρρύνω και προτρέπω, μου λένε: παιδιά έχετε;;;

   

  Εκεί κάνω ντρίπλα: θα ρωτούσατε και τον Παιδίατρο, λέω,  αν έχει παιδιά όταν κάνει διάγνωση Λαρυγγίτιδας και προτείνει θεραπεία;

  Νομίζω ότι όλοι νομίζουν πως έχω παιδιά. Αλλά τα κρατάω κάπου απομονωμένα και κανείς δεν τα έχει δει ποτέ! Όχι, δεν έχω παιδιά αλλά ειλικρινά, όταν έδινα εξετάσεις για να πάρω την Ειδικότητα, δεν χρειάστηκε! Όλες οι μαμάδες ( το 99, 5%) , θα πουν ότι έχουν διαβάσει ψυχολογία και το βλέπουν αλλιώς!

  Στη διάρκεια της Συνεδρίας, για να απαλύνουν οι ίδιοι οι γονείς την αίσθηση που έχουν για το θέμα που απασχολεί, δε θα παραλείψουν να με αποκαλέσουν 3- 4 φορές ΄ψυχολόγο΄ή ΄΄παιδοψυχολόγο΄. Τα πρώτα χρόνια δεν έδινα σημασία. Τώρα πια τους διορθώνω : Παιδοψυχίατρος. Το ίδιο είναι,  μου λένε . Όχι απαντώ, είναι πολύ διαφορετικό. Εξάλλου δεν υπάρχει επάγγελμα παιδοψυχολόγος γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη έδρα στο Πανεπιστήμιο, συμπληρώνω.

  Ακούγεται ένα μακρόσυρτο ΄αααα΄ και επανέρχονται στο ψυχολόγος. Όχι απαντώ ξανά. Και τότε έρχεται “η ερώτηση για τα 10.000 ευρώ”: Και ποια η διαφορά;;; Το ξέρω, η ειδικότητα του Παιδοψυχιάτρου δεν είναι εύηχη. Αυτή η λέξη με τα 3 συνθετικά, είναι ικανή να τρομάξει πολύ κόσμο! Μετάφραση: το παιδί μου είναι τρελλό και σίγουρα φταίω !

  Πολλοί γονείς, θέλετε να σας θεωρώ φίλους αγαπητούς και να με αντιμετωπίζετε ως φίλη κ εσείς.  Δεν… παίζει κ δεν …..λέει

  shutterstock_267541034

  Με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον, προς όλους τους γονείς, χωρίς καμία διάθεση κριτικής, έχω να πω τα παρακάτω:

  1. Φυσικά και δεν σας αγαπώ όλους, θα ήταν… αφύσικο να αγαπάμε τους πάντες. Σέβομαι όμως βαθιά τον καθημερινό σας αγώνα, τις μάχες που δίνετε στην ανισόρροπη ζωή και τη στρεβλή πραγματικότητα. Είμαι εδώ για να σας φανώ χρήσιμη και όχι απαραίτητα ευχάριστη.
  2. Είμαι εδώ για να βοηθήσω και όχι για να σας απορρίψω ως γονείς και ανθρώπους. Εκπαιδεύτηκα να κατανοώ τις ανθρώπινες αδυναμίες και να στηρίζω τη διαδικασία ανάδειξης  των θετικών στοιχείων του καθενός
  3. Φυσικά και δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα τέλεια. Αποφασίσατε να εκτελέσετε το υψηλότερο έργο. Ένα έργο για το οποίο δεν εκπαιδευτήκατε, δεν έχετε στήριξη και καθοδήγηση.
  4. Τα παιδιά, δεν είναι μουγκά και βολικά αγγελούδια που υπακούν και ανταποκρίνονται άμεσα σε όλα.
  5. Όλοι όσοι σας είχαν πει ότι τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία, παρέλειψαν να σας πουν πώς ο δρόμος για την ευτυχία είναι υπό συνεχή κατασκευή!
  6. Η ζωή είναι ιδιαίτερα κοπιώδης και όταν καλείσαι να είσαι άψογος και ως γονέας, κουβαλάς πολλαααά καρπούζια, όχι στη μασχάλη, αλλά στη χούφτα!
  7. Η ιατρική οδηγία που σας δίνω, δεν είναι προσωπική  άποψη. Είναι επιστημονική γνώση. Ακολουθήστε την!
  8.  Το ότι φτάσατε στην πόρτα μου, δείχνει ότι το αισθητήριό σας λειτουργεί καλά.
  9. Μη βγείτε από την πόρτα μου αν δεν πάρετε από μένα ότι καλύτερο έχω να σας δώσω!
  10. Έχω πολλά να δώσω και το θέλω.
  11. Σταματήστε να είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας, Άνθρωποι είμαστε και κάνουμε λάθη.
  12.  Εστιάστε στη νέα γνώση, στα θετικά και την πληροφορία ότι υπάρχει αντιμετώπιση.
  13. Βοηθήστε με να σας βοηθήσω.

  θώμη  Κουμπούρα

  Κοινοποιήστε το!

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Κοινοποιήστε το!